PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ DRUGI

cover-DETOX-SS

Detoks – dzień pierwszy

7:30 Pobudka

Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15  min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.

W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).

7:45 Alkalizacja

Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.

Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.

Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.

woda-z-cytryna

8:15 Śniadanie

Przed zjedzeniem śniadania – 1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Płatki jaglane lub owsiane na mleku kokosowym z jabłkiem

Składniki:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • Pól szklanki płatków jaglanych lub owsianych
  • Cynamon
  • 1/2 jabłka
  • Wiórki kokosowe
  • Łyżka kakao
  • Garść pestek dyni
  • Pół garści suszonych daktyli pokrojonych w paski

Wodę i mleko kokosowe podgrzać, dodać płatki jaglane, odparzone już nasiona i kawałki daktyli, wiórki kokosowe, cynamon i dokładnie wymieszać podgrzewając na małym ogniu. Zdjąć z ognia i jeść z kawałkami jabłka.

10:00 Drugie śniadanie

Sok z buraka i jabłka z imbirem

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 duże jabłko
  • Kawałek imbiru o wielkości 2- 3 cm banan
  • 1 kłącze selera naciowego
  • Płaska łyżeczka spiruliny
  • Płaska łyżeczka białka konopnego

Produkty umyć, obrać, pokroić w większe kawałki, przecisnąć przez sokowirówkę, dodać spirulinę i białko konopne dokładnie wymieszać. Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Untitled-2

Pasta z awokado z waflem ryżowym

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 jajko kury z wolnego wybiegu, najlepiej kurki zielononóżki
  • ¼ szklanki łuskanych nasion konopi
  • Olej lniany lub rzepakowy nierafinowany
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól morska lub himalajska

Miąższ awokado wydrążyć, jajko ugotować na twardo i obrać, dodać nasiona konopi, olej sól i pieprz i rozdrobnić wszystkie składniki na pastę (można użyć do tego celu blendera ręcznego). Podawać z waflem ryżowym.

_MG_8187

13:00 Obiad

Przed zjedzeniem – 1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Barszcz według pięciu przemian

Składniki

  •  3 litry wrzątku
  • Tymianek, kurkuma
  • 4-5 marchewek
  • 2-3 pietruszki
  • 2 cebule
  • kawałek pora i selera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Starty korzeń imbiru
  • Sos sojowy
  • sól
  • szczypta bazylii i koperku
  • dodajemy zakwas
  • cynamon
  • pieprzu cayenne

Po dodaniu każdego z wymienionych składników mieszamy około 1 min i dodajemy kolejny. Kończymy na pieprzu cayenne, czyli ostrej przyprawie w przemianie metalu, to sprawia, że nasze danie jest dostosowane do aktualnej pory roku, kieruje energię do góry i na zewnątrz, co poprawia nasz nastrój i zapewnia równowagę. Może brzmi trochę magicznie ale coś w tym jest :).

danie główne:

Fasola adzuki z harrisą, pieczoną dynią i szpinakiem

Składniki:

  • Pół szklanki fasoli adzuki
  • Pół dyni
  • Liście świeżego szpinaku
  • Seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól morska
  • Kolendra starta
  • Kumin
  • Harissa
  • Olej z nasion konopi
  • Oliwa pomace do smażenia

Fasolkę płuczemy, następnie moczymy 12 h w filtrowanej wodzie i gotujemy 35 min w osolonej wodzie. Dynię myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w większa kawałki. Solimy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przed 10 min. Szpinak płuczemy, selera myjemy i koimy w mniejsze kawałki. Na patelni z oliwą podsmażamy czosnek, dodajemy liście szpinaku, gdy się skurczą dodajemy kawałki selera, smażymy kilka minut z dodatkiem soli, kolendry i kuminu. Ugotowaną fasole zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy świeży koperek, pół łyżki harrisy i doprowadzamy do wrzenia. W misce lub słoiku układamy na dnie fasolkę potem kawałki pieczonej dyni na górze smażony szpinak z selerem naciowym. Całość polewamy olejem z nasion konopi.

_MG_2884

15:00 Podwieczorek

Jabłko lub pomarańcza

18:00 Kolacja 

Przed zjedzeniem – 1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Pieczone warzywa z miodowo – musztardowym dressingiem

Składniki:

  • Pół dyni
  • 1 papryka
  • 2 buraki
  • Sól himalajska
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu spadziowego lub gryczanego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
  • Zielona pietruszka

Warzywa umyć, obrać ze skórek, pokroić w księżyce, posolić. Piec w temperaturze 180 stopni C przed 15 minut. Sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku, musztardę, miód, oleje i posiekaną natkę połączyć w miseczce do uzyskania gładkiego sosu. Upieczone warzywa jeść w towarzystwie dressingu.

_MG_2784

20:00 lub później Zabieg detoksykujący skórę

Wykonaj masaż ciała szczotką z naturalnego włosia przez około 5 – 10 min. Przed snem wetrzyj w ciało naturalny olej kokosowy z odrobiną cynamonu i olejku eterycznego np z bergamotki.


 

Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?

Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl

BANER-SPERSONALIZOWANY-JADLOSPIS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *