Detoks – dzień pierwszy
7:30 Pobudka
Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15 min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.
W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).
7:45 Alkalizacja
Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.
Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.
Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.
8:15 Śniadanie
Przed zjedzeniem śniadania – 1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.
Płatki jaglane lub owsiane na mleku kokosowym z jabłkiem
Składniki:
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 1/3 szklanki wody
- Pól szklanki płatków jaglanych lub owsianych
- Cynamon
- 1/2 jabłka
- Wiórki kokosowe
- Łyżka kakao
- Garść pestek dyni
- Pół garści suszonych daktyli pokrojonych w paski
Wodę i mleko kokosowe podgrzać, dodać płatki jaglane, odparzone już nasiona i kawałki daktyli, wiórki kokosowe, cynamon i dokładnie wymieszać podgrzewając na małym ogniu. Zdjąć z ognia i jeść z kawałkami jabłka.
10:00 Drugie śniadanie
Sok z buraka i jabłka z imbirem
Składniki:
- 2 buraki
- 1 duże jabłko
- Kawałek imbiru o wielkości 2- 3 cm banan
- 1 kłącze selera naciowego
- Płaska łyżeczka spiruliny
- Płaska łyżeczka białka konopnego
Produkty umyć, obrać, pokroić w większe kawałki, przecisnąć przez sokowirówkę, dodać spirulinę i białko konopne dokładnie wymieszać. Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Pasta z awokado z waflem ryżowym
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 jajko kury z wolnego wybiegu, najlepiej kurki zielononóżki
- ¼ szklanki łuskanych nasion konopi
- Olej lniany lub rzepakowy nierafinowany
- Świeżo zmielony pieprz
- Sól morska lub himalajska
Miąższ awokado wydrążyć, jajko ugotować na twardo i obrać, dodać nasiona konopi, olej sól i pieprz i rozdrobnić wszystkie składniki na pastę (można użyć do tego celu blendera ręcznego). Podawać z waflem ryżowym.
13:00 Obiad
Przed zjedzeniem – 1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.
Barszcz według pięciu przemian
Składniki
- 3 litry wrzątku
- Tymianek, kurkuma
- 4-5 marchewek
- 2-3 pietruszki
- 2 cebule
- kawałek pora i selera
- 3-4 ząbki czosnku
- Starty korzeń imbiru
- Sos sojowy
- sól
- szczypta bazylii i koperku
- dodajemy zakwas
- cynamon
- pieprzu cayenne
Po dodaniu każdego z wymienionych składników mieszamy około 1 min i dodajemy kolejny. Kończymy na pieprzu cayenne, czyli ostrej przyprawie w przemianie metalu, to sprawia, że nasze danie jest dostosowane do aktualnej pory roku, kieruje energię do góry i na zewnątrz, co poprawia nasz nastrój i zapewnia równowagę. Może brzmi trochę magicznie ale coś w tym jest :).
danie główne:
Fasola adzuki z harrisą, pieczoną dynią i szpinakiem
Składniki:
- Pół szklanki fasoli adzuki
- Pół dyni
- Liście świeżego szpinaku
- Seler naciowy
- 2 ząbki czosnku
- Sól morska
- Kolendra starta
- Kumin
- Harissa
- Olej z nasion konopi
- Oliwa pomace do smażenia
Fasolkę płuczemy, następnie moczymy 12 h w filtrowanej wodzie i gotujemy 35 min w osolonej wodzie. Dynię myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w większa kawałki. Solimy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przed 10 min. Szpinak płuczemy, selera myjemy i koimy w mniejsze kawałki. Na patelni z oliwą podsmażamy czosnek, dodajemy liście szpinaku, gdy się skurczą dodajemy kawałki selera, smażymy kilka minut z dodatkiem soli, kolendry i kuminu. Ugotowaną fasole zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy świeży koperek, pół łyżki harrisy i doprowadzamy do wrzenia. W misce lub słoiku układamy na dnie fasolkę potem kawałki pieczonej dyni na górze smażony szpinak z selerem naciowym. Całość polewamy olejem z nasion konopi.
15:00 Podwieczorek
Jabłko lub pomarańcza
18:00 Kolacja
Przed zjedzeniem – 1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.
Pieczone warzywa z miodowo – musztardowym dressingiem
Składniki:
- Pół dyni
- 1 papryka
- 2 buraki
- Sól himalajska
- Sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu spadziowego lub gryczanego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
- Zielona pietruszka
Warzywa umyć, obrać ze skórek, pokroić w księżyce, posolić. Piec w temperaturze 180 stopni C przed 15 minut. Sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku, musztardę, miód, oleje i posiekaną natkę połączyć w miseczce do uzyskania gładkiego sosu. Upieczone warzywa jeść w towarzystwie dressingu.
20:00 lub później Zabieg detoksykujący skórę
Wykonaj masaż ciała szczotką z naturalnego włosia przez około 5 – 10 min. Przed snem wetrzyj w ciało naturalny olej kokosowy z odrobiną cynamonu i olejku eterycznego np z bergamotki.
Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?
Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl