PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ CZWARTY

Uwaga, 4-go dnia zwiększamy dwukrotnie dawkę nadtlenku wodoru! Jeśli przez ostatnie 2 dni po jego podaniu wystąpiły u Ciebie niepokojące objawy (wymioty, biegunka, pieczenie przełyku, pokrzywka na twarzy lub innych częściach ciała) mogą świadczyć o uczuleniu na nadtlenek wodoru. Możesz kontynuować detoks jednak nie powinieneś wtedy przyjmować wody utlenionej.

 cover-DETOX-SS

Detoks – dzień pierwszy

7:30 Pobudka

Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15  min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.

W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).

7:45 Alkalizacja

Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.

Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.

Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.

woda-z-cytryna

8:15 Śniadanie

Przed zjedzeniem śniadania – 4 krople nadtlenku wodoru 3% na pół szklanki wody.

Na śniadanie jaglanka a z mlekiem konopnym

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki wody
  • 1/3 szklanki nasion konopnych łuskanych
  • Cynamon
  • Wiórki kokosowe
  • 1 Jabłko
  • Kardamon

Kaszę jaglaną wypłukać, wrzucić do gotującej się wody i gotować 15 minut. Nasiona  konopne zalać ½ szklanki wody, miksować blenderem ręcznym aż woda będzie biała a nasiona rozdrobnione. Jabłko umyć, pokroić w drobne kawałki. Mleko razem z kaszą, wiórkami i kawałkami jabłek doprowadzamy do wrzenia, dodajemy starty cynamon i kardamon. Można podawać z 1 łyżką miodu.

_MG_1551

10:00 Drugie śniadanie 

Przed zjedzeniem śniadania –4 krople nadtlenku wodoru 3% na pół szklanki wody.

Smoothie owocowo – warzywne

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 banan
  • 2 kłącza selera naciowego
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • Pestki z jednego granata
  • Pół szklanki wody mineralnej
  • Płaska łyżeczka spiruliny
  • Płaska łyżeczka białka konopnego

Owoce umyć, mango i banana obrać, pokroić w drobne kawałki, granata przekroić, wydobyć pestki. Pietruszkę porządnie wypłukać, oddzielić listki od łodyg, dodać same listki. Zlać wodą, dodać spirulinę i białko konopne, zmiksować w blenderze kielichowym. Spożywać od razu po przyrządzeniu.

_MG_2593

Hummus

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki
  • Olej konopny
  • Oliwa z oliwek
  • ½ szklanki łuskanych nasion konopi
  • Sok z cytryny
  • Sezam
  • Czosnek
  • Zatar
  • Kumin w proszku
  • Papryka słodka w proszku
  • Papryka ostra w proszku

Cieciorkę namoczyć i odstawić na 2h. Po tym czasie godować ziarna do miękkości w osolonej wodzie (2 razy tyle wody ile ciecierzycy) przez około 3h. Na patelni zarumienić sezam razem z przyprawami: kuminem, zatarem i papryką słodka z ostrą, całość prażyć przez około 3 min. Do ugotowanej cieciorki dodaję uprażony sezam z przyprawami, sok z cytryny, 4 łyżki oleju konopnego, nasiona konopi i mielę wszystko w blenderze kielichowym dolewając 1 szklankę lodowatej wody oraz 0,5 szklanki oliwy z oliwek. Spożywać do 3 dni po przyrządzeniu.

_MG_1352

13:00 obiad

Przed zjedzeniem – 4 krople nadtlenku wodoru 3% na pół szklanki wody.

Zupa krem brokułowy

Składniki:

  • bulion warzywny, jak tutaj >>
  • ugotowane na parze brokuły (6-7 różyczek),
  • 1 szklanka zielonego groszku (tylko mrożony!!),
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Sól himalajska
  • Pieprz świeżo mielony
  • Gałka muszkatołowa
  • Kozieradka

Zupę przyrządzać w dużym garnku w 3/4 wypełnionym bulionem. Ugotować w min 2 ziemniaki, dodać ugotowane na parze brokuły i zielony groszek, starty korzeń imbiru, ząbki czosnku i miksować wszystko blenderem ręcznym, doprawic solą i pieprzem, gałką, imbirem oraz kozieradką do smaku.

Danie główne:

Makaron konopny z pesto

Składniki:

  • makaron konopny
  • 4 pomidorki cherry
  • ¾ szklanki orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanki oleju konopnego
  • 2 garści świeżych liści bazylii
  • sól morska
  • 1 ząbek czosnku

Orzechy sparzyć, bazylię umyć, czosnek obrać, pomidorki umyć. Makaron konopny wrzucić do gotującej się wody, gotować około 6 min, lub tak jak napisano na opakowaniu. Ugotowany i posolony makaron polać odrobiną oleju konopnego. Orzechy, czosnek, bazylię i sól zblendować na gładką pastę dodając olej konopny. Pesto dodać do ugotowanego makaronu. Podawać z cząstkami pomidorków cherry i listkami rukoli.

_MG_2275

15:00 podwieczorek 

Pomarańcza lub jabłko

 

18:00 Kolacja

Przed zjedzeniem – 4 krople nadtlenku wodoru 3% na pół szklanki wody.

Pasta z prażonych nasion słonecznika

Składniki:

  • 4 duże papryki
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn
  • 1 ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • garść orzeszków pinii (lub nerkowca)
  • Sól morska lub himalajska
  • Pieprz świeżo mielony

Paprykę umyć i pokroić w podłużne kawałki, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Paprykę polać oliwą z oliwek, posolić, posypać rozmarynem i pieprzem a następnie zapiekać około 20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu kawałki papryki włożyć do słoika razem z kawałkami czosnku i gałązkami świeżego rozmarynu, zalać oliwą z oliwek, zakręcić szczelnie i odstawić na 1h w temperaturze pokojowej.  Po godzinie wyciągnąć zawartość słoika, dodać sparzone orzeszki pinii (mogą być też orzechy nerkowca) i zmiksować wszystko blenderem na gładką pastę. Podawać z waflem ryżowym i bukietem sałat.

Untitled-1

20:00 lub później – Zabieg poprawiający nastrój

Zaczynasz czuć objawy odstawienia cukru i glutenu, zrelaksuj swoje ciało i wykonał masaż peelingiem limonkowo – cukrowym.

Składniki:

  • cukier brązowy
  • sok z 2 limonek
  • duża łyżka oleju kokosowego
  • łyżka miodu

Połącz składniki w szklanej miseczce i nałóż na umyte i suche ciało. Masuj kolistymi ruchami około 5 – 10 min. Wymasuj także stopy, poświęć po 2 minuty na każdej z nich. Po tym zabiegu nie myj już ciała, powinna na nim pozostać lekko tłusta warstwa.


 

Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?

Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl

BANER-SPERSONALIZOWANY-JADLOSPIS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *