Wegańskie summer rolls z nasionami konopi

_MG_0321

Uwielbione latem, kiedy na myśl o robieniu obiadu robi się jeszcze bardziej gorąco. Bo w końcu mamy prawdziwe lato. Gorące i słoneczne, marzyłam o nim od tak dawna <3 Tym chętniej pakuję moje summer rolsy do plastikowego pudełeczka (koniecznie z plastiku wolnego od BPA) i razem z orzeźwiającym napojem, matą do jogi oraz książką śpieszę do… 

Read More »

Zielone, wegańskie curry z białymi szparagami

_MG_8420

Istnieją pokarmy, których spożywanie będzie Ci służyć, inne będą po prostu zaspokajać potrzebę głodu, niekoniecznie odżywiając Twoje ciało.  Jeszcze inne będą Ci szkodzić i odbierać twoje zdrowie. Co ciekawe, dla każdego te grupy produktów są najprawdopodobniej inne i dotyczy to zarówno odżywiania jak i kosmetyków, które stosujecie, bo przecież skóra to też organ. Aby dowiedzieć się,… 

Read More »

Korean bowl z nasionami konopi

_MG_8407

Przygotowanie domowego posiłku to wciąż dla wielu osób nie lada wyzwanie. Nasza kultura zmierza nieuchronnie w kierunku coraz prostszych i szybszych rozwiązań. Ludzie są bardzo niecierpliwi, oczekują szybkiego i pysznego posiłku, najchętniej, żeby ktoś podstawił im go pod nos i jeszcze nakarmił. Nie mamy czasu na porządne i przemyślane zakupy spożywcze a już tym bardziej… 

Read More »

Bazyliowy falafel z nasionami konopi

_MG_3873

Falafel to nie bułka w kebabie, ta bezmięsna, polana sosem łagodnym, mieszanym lub pikantnym. Falafel to złocisty talarek lub kulka z ukochanej przez wegan cieciorki (albo bobu) z dodatkiem przypraw i ziół. Jego historia wywodzi się z krajów arabskich, takich jak Egipt, czy Algieria, podawany był w towarzystwie kasz, warzyw i sosów. Dziś ja podaję… 

Read More »

Pasta z czarnej fasoli

_MG_1503

  Okazuje się, że każdy doskonale wie co to znaczy zdrowo się odżywiać. Wiedzieli o tym nasi dziadkowie, rodzice, wiemy i my, bo przecież robimy to tak, jak nasi przodkowie. Chleb, bułki, schabowy z patelni i odrobina słoniny ze skwarkami na deser.  Pojęcie to mocno ewoluowało w przeciągu ostatnich kilku lat. Wszystko za sprawą upowszechnienia… 

Read More »

Sałatka z pieczoną dynią i nasionami konopi

_MG_0766

Jesień to czas przygotowania do zimy. Przygotowujesz także swoje ciało, budujesz odporność, zatrzymujesz w sobie więcej energii. To czas by zwolnić, poprzyglądać się trochę sobie, spędzić trochę czasu na robieniu rzeczy, które sprawiają nam radość. To ważny moment dla Twojego ciała, ponieważ szykuje się ono do „zimowego snu” w sensie energetycznym. Jeśli teraz nie zaczniesz… 

Read More »

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym

_MG_0594

Lato? Uwielbiam lato! Ale cieszę się, że na dworze jest nieco chłodniej i można zajadać się gotowanymi potrawami bez obawy, że zaleje nas fala gorąca. Z tej okazji przygotowałam dla was super przepis. To wyjątkowa zupa, podobną kiedyś ugotował mi mój znajomy, jednak robił to przez 5h … Moja wersja będzie nieco prostsza ale równie… 

Read More »

Sałatka z krewetkami jumbo

_MG_0567

Białko jest przyjacielem sportowca. Nie tylko buduje tkanki, enzymy, hormony naszego ciała ale także uczestniczy w przemianie materii i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki białkom nasze mięśnie wzmacniają się (przy wysiłku fizycznym) i wyglądają super. Dlatego jeśli chcesz wyglądać pięknie i mieć ładnie wyrzeźbione ciałko, po każdym treningu spożywaj białko (nawet się zrymowało:p). Białko roślinne, zwierzęce,… 

Read More »

Mule z kaszą jaglaną

_MG_9224a

Bez wątpienia należę do grupy miłośników ryb i owoców morza. Nie zdarza mi się jednak często przyrządzać w domu muli czy innych małży, prawdopodobnie dlatego, że w odróżnieniu od krewetek ciężko je kupić na terenie Warszawy. Gdy już udało mi się je zdobyć, postanowiłam przyrządzić mule na inny sposób, niż te, które znałam do tej… 

Read More »

Domowe PHO

untitled-6

Zupa Pho wywodzi się z kuchni wietnamskiej, jednak według wielu źródeł przepis powstał pod wpływem kolonialnej kuchni francuskiej. Całość dania opiera się na wywarze wołowym (z kości i karkówki wołowej) z dodatkiem warzyw i sosu rybnego. Ponieważ nie mam zaufania, do jakości wołowiny dostępnej w warszawskich sklepach a niestety nie udało mi się zdobyć ekologicznej… 

Read More »