Czekoladowe ciasteczka z miodem i imbirem

Nie łatwo dzisiejszej kobiecie znaleźć czas na wszystko, czasem nawet brakuje go na najważniejsze rzeczy. Brak czasu dokucza nam tym bardziej w okolicach świąt, podczas przygotowań, kiedy oprócz codziennych obowiązków trzeba dodatkowo wygospodarować jeden etat. Na szczęści istnieją przepisy ratunkowe, które uratują nawet najbardziej zabiegane gosposie, jak poniższy przepis na czekoladowe ciasteczka.

W miseczce łączę olej kokosowy, miód, mąkę, jedno jajko, kakao, cynamon, gałkę muszkatołową, starty imbir, jajko ugniatając do uzyskania gładkiej masy. Po zagnieceniu pozostawiam masę w lodówce na 30 min. Po wyciągnięciu z lodówki oddzielam małe kawałki ciasta, roluję kulki z których ugniatam owalne ciasteczka. Po wyłożeniu całego ciasta piekę ciasteczka w 130 st przez 20 min.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru waniliowego
  • gałka muszkatołowa
  • starty imbir

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *