Cytrynowe muffinki

img_4279

Z muffinkami miałam trochę przejść, wydawało by się, że ich przygotowanie jest proste, jednak osiągnięcie oczekiwanej ” puchowości ” nie było łatwe. Po kilku próbach udało mi się osiągnąć optymalną proporcję składników i zadowalającą miękkość, dostosowaną do mojego piekarnika.

Sekretem jest sposób mieszania składników, istotne jest by najpierw, oddzielnie wymieszać składniki płynne (olej, mleko, wodę, syrop z agawy sok i jajko) i oddzielnie stałe (mąkę, migdały, sodę, skórki z pomarańczy i cytryny). Jajko w składnikach płynnych nie może być roztrzepane, jedynie lekko wymieszane drewnianą łyżką (ma opływowe brzegi). Łącząc składniki płynne ze stałymi również należy delikatnie je wymieszać, ciasto ma wyglądać na grudkowate i płynne. Istotną rolę ma tutaj woda gazowana, nie wiem jak to się dzieje, ale w połączeniu z sodą sprawia, że muffinki są wyjątkowo puszyste.

Babeczki oprócz tego że powinny znaleźć się obowiązkowo na wielkanocnym stole, to mogą także zostać użyte w charakterze śniadaniowej bułeczki. Idealnie łączą się z masłem lub domową konfiturą.

img_4237

 

Składniki:

  • 70 g oleju kokosowego
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 25 g migdałów w płatkach
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • skórka z 1 cytryny
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml mleka roślinnego
  • 50 ml wody gazowanej
  • 1 jajko lub 1 banan
 img_4310

fot. Maciej Drywien

img_4228

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *