Ciasteczka waniliowo-migdałowe

Kto był kiedykolwiek w Monachium w okresie przedświątecznym, ten wie jak pięknie może wyglądać miasto przygotowane na przyjazd Świętego. Rynek staje się wielkim i wesołym targowiskiem, pełnym ciepłych świateł, zapachów korzennego piwa, cynamonowych ciasteczek, obwarzanek i cukierków. Moje waniliowo-migdałowe ciasteczka nie są co prawda tymi najbardziej tradycyjnymi na Weihnachtsmarkt, ale przepis jak najbardziej świąteczny i rodem zza naszej zachodniej granicy. Jego waniliowy aromat, który będzie unosił się w całym domu podczas pieczenia na pewno wprawi was w świąteczny nastrój.

dsc0972

Składniki:

200g mąki pszennej
80g cukru
1 laska wanilii
płatki migdałowe (mogą być też zmielone orzechy)
150g masła
2 żółtka z jajek
cukier puder
cukier waniliowy

Wanilię pokroić drobno, wszystkie składniki połączyć i dobrze zagnieść. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Potem podzielić ciasto na części i zrolować do grubości palca. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200°C i piec 10-15 minut (cały czas pilnować, bo wiele zależy od piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.

dsc0984

Comments

  1. says

    Wow, ale iluminacja, nawet zmarznięte kotki by się rozgrzały na ten widok, a jeszcze dodać, że nie ma jarmarku bez grzańca,to już całkiem ! 😉

    Miłego czekania na Mikusia ;))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *