Ciasteczka piernikowe

Idą święta, widać to po czasie spędzonym w kolejkach sklepów, nerwowej gonitwie ludzi w zatłoczonych marketach, zakorkowanych ulicach i grasujących fake’owych mikołajach. Jak w codziennym pędzie, zgiełku, przy natłoku obowiązków odnaleźć magie świąt ? Jak to było kiedyś, gdy nie było marketów, mikołaj pojawiał się tylko raz i to prawdziwy, a prezentami były własnoręcznie wykonane cudeńka, ciasteczka, maskotki i ozdóbki. Postanowiłam więc zrobić dla moich bliskich coś swojego i od serca. Na biurku w moim pokoju zamiast laptopa znalazł się warsztat małych pudełeczek, wyszywanych kotków, kartek świątecznych. Wycinanie, wyklejanie, wyszywanie tego całego „pierdołowo” sprawiło mi niespodziewaną frajde i oddaliło mnie od zgiełku i przyziemnych spraw. Powoli, małymi kroczkami skradał się świąteczny skrzat.

Brakowało jedynie słodkiego uwieńczenia. Postanowiłam wypełnić pudełeczka czymś smakowitym i pachnącym. I tak powstały piernikowe ciasteczka :)

Składniki:

  • 2 szklanki pszennej mąki
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki nutelli
  • 3 łyżki miodu
  • garść zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • z mąki usypujemy stożek, formujemy w nim dziurkę wbijamy tam żółtko i roztrzepujemy je
  • łączymy żółtko z mąką i masłem, dodajemy resztę składników i zagniatamy
  • oddzielamy mniejszy kawałek, wałkujemy go na cienki placek wycinamy foremkami kształtne gwiazdki, choinki, serduszka i inne cuda
  • pieczemy na pergaminie w temperaturze 160 st około 20 min,
  • ozdabiamy lukrem, czekoladą, czym dusza zapragnie
  • wrzucamy do naszych kolorowych, ręcznie robionych, świątecznych pudełeczek :)

Wesołych Świąt !!!

fot. Maciej Drywien

ciasteczka piernikowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *