Chleb gryczano konopny

Ja: Dzień dobry, czy jest może chleb bez pszenicy, żyta i drożdży?

Ekspedienta: (milczy…)

Ja: No wie pani, taki na zakwasie, tylko np z mąką orkiszową, ryżową, kukurydzianą?

Ekspedientka: Nie ma takiego chleba.

_MG_0492

Tak właśnie wyglądały początki mojej diety dostosowanej do nietolerancji pokarmowych, o których dowiedziałam się kilka lat temu. Pierwsze próby poszukiwania chleba, którego mogłabym zjeść kończyły się sromotnym fiaskiem. Na jakiś czas zamiast pieczywa jadłam wafle ryżowe i kukurydziane, nie było tak źle, ale tęskniłam za chlebkiem. Po jakiś czasie w piekarniach pojawiły się chleby bez pszenicy i żyta, niestety najczęściej na drożdżach, na które mogłam sobie pozwolić bardzo rzadko. Te na zakwasie zwykle zawierały żytnią mąkę, lub zakwas sam w sobie był z glutenem. W całej tej modzie na bezglutenową żywność spotkałam się też z czym takim jak chleb pszenny (czy mąka) bezglutenowy. Najgorsze zło, gluten oddzielony przez dodanie chemikaliów, a więc z deszczu pod rynnę. Najgorsze są takie gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, zawierające zboża, które normalnie mają gluten, dorzucają do nich często jeszcze spulchniacze, w efekcie otrzymujesz wypiek, który bardziej wpędza Cię w chorobę niż zwykła, pszenna bułka. Zdarzyło mi się też w końcu kupić wymarzony gryczany czy orkiszowy chlebek bez drożdży, lub też modny chleb ziarnisty bez mąki w cenach tak zawrotnych, że aż smutno.

_MG_0475

Na szczęście jest alternatywa i to także dla osób, które w ogóle nie mogą jeść glutenu ani drożdży. Bowiem istnieje chleb gryczany na gryczanym jakby zakwasie, do którego dodaję moją ukochaną konopną mąkę oraz nasiona konopi. Dzięki temu chleb będzie bogaty w błonnik, białko oraz mikroelementy, zaś jego przygotowanie będzie nieprawdopodobnie proste.

Zaczynamy:

Przepis na chleb gryczano konopny

Składniki

  • 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki wody (dobrej, filtrowanej lub mineralnej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki mąki konopnej
  • 1/2 szklanki ulubionych nasion (wymieszałam simie konopne, siemię lniane i pestki dyni, fajnie pasują też zmielone orzechy)

_MG_0480

Sposób przygotowania:

  1. Kasze dokładnie wypłucz na sitku.
  2. Wsyp kaszę do miski, zalej wodą i odstaw na 48 godzin (nie przykrywaj szczelnie, wystarczy ściereczka). Uwaga! Mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką aby kasza nasiąkała równomiernie.
  3. Po 48h kasza może zacząć kiełkować, ale to nie przeszkadza. Zmiksuj kaszę razem z wodą, w której się moczyła na gładką masę, dodaj sól. Ciasto będzie lejące i pędzie pachnieć jak prawdziwy zakwas, czyli coś co fermentuje. Dodaj nasiona i mąkę konopną i dokładnie wymieszaj.
  4. Metalową keksówkę natłuść olejem lub masłem. Przelej kaszę. Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h (zostawiam na noc w piekarniku). Chleb wtedy wyrasta :).
  5. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1,5 godziny (chleb wstawiam do zimnego piekarnika).
  6. Wystudź chleb i ciesz się swoim wypiekiem.

_MG_0482


 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *