Burger konopny

Zdrowy fast food? Nie. Zdrowy slow food. Tak 馃槈 Przygotowanie tego burgera nie jest w cale fast, trwa d艂u偶sz膮 chwil臋, do tego trzeba te偶 po艣wi臋ci膰 czas na zrobienie dressingu, wyp艂uka膰 i 艂adnie pokroi膰 warzywa, poszuka膰 dobrego pieczywa lub nawet samemu upiec bu艂k臋 je艣li nie je si臋 glutenu. Nie jest to wzorowy posi艂ek, o nie! Jednak daleko mu do ulicznego burgera z okrutnymi dodatkami w nim zawartymi. Przewag膮 twojego domowego, konopnego burgera jest bogactwo pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka, dzi臋ki zastosowaniu nasion konopi. Do tego surowe warzywa bogate w bioflawonoidy, witaminy i minera艂y,聽sosik na bazie tachini i majonezu (moje ostatnie odkrycie!) i masz sw贸j kompromisowy comfort food, kt贸ry nie odbierze Ci zdrowia 馃槈

_MG_9315

Zaczynamy!

Przepis na konopne burgery:

Sk艂adniki

  • 2 szklanki puree z batat贸w
  • 3/4 szklanki nasion konopi 艂uskanych
  • 0,5 szklanki drobno posiekanego pora
  • 2 cebule dymki posiekane
  • 1 marchewka starta na tarce
  • p贸艂 szklanki p艂atk贸w jaglanych, ry偶owych lub owsianych, najlepiej zmienionych
  • 2 艂y偶ki oleju kokosowego
  • 艣wie偶y lub suszony koperek
  • s贸l i pieprz do smaku

Do bu艂ki dodaj臋

  • plasterki 艣wie偶ego og贸rka bio
  • plasterki pomidora
  • kilka li艣ci sa艂aty bio

Sos

  • 2 艂y偶eczki tahini
  • 1 艂y偶ka majonezu (mo偶e by膰 wega艅ski)
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • odrobina wody jak b臋dzie za g臋ste
  • pieprz cayenne

_MG_9323

Przygotowanie

Bataty umy膰, obra膰, pokroi膰 w drobne kawa艂ki, upiec w temp 200 st C obtoczone w t艂uszczu przez ok 15 min lub ugotowa膰 na parze do mi臋kko艣ci. Zblendowa膰 na krem. Pozosta艂e warzywa umy膰, obra膰 pokroi膰 drobno, marchew zetrze膰 na tarce. W misce 艂膮czymy krem z batat贸w z poszatkowanymi warzywami, dodajemy聽olej, nasiona konopi, p艂atki i doprawiamy sol膮 i pieprzem. Mieszamy a偶 wyrobi si臋 masa, mo偶e by膰 lekko kleista, wtedy uformowane burgery mo偶emy dodatkowo obtoczy膰 w p艂atkach. Sma偶ymy na g艂臋bokim oleju (kokosowym najlepiej) a偶 burgery si臋 zarumieni膮 i b臋d膮 z wierzchu chrupi膮ce.

konopny-burger

Usma偶one burgery k艂adziemy na r臋czniki papierowe na 10 min. Sk艂adniki sosu mieszkamy dok艂adnie w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Na przekrojonej bu艂ce (mo偶na wcze艣niej j膮 lekko podpiec) uk艂adamy kolejno od spodu, sos, burgera, sos, sa艂at臋 i na g贸rze warzywa. Przykrywamy ca艂o艣膰 2 cz臋艣ci膮 bu艂ki i gotowe :)

_MG_9326


 

Je艣li chcesz pog艂臋bia膰 swoj膮 wiedz臋 w dziecinie od偶ywiania i stosowania 偶ywno艣ci konopnej:

  • Kup ksi膮偶k臋聽鈥濳onopie w kuchni鈥
  • Przyjd藕 na聽spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomys艂 na promowanie 偶ywno艣ci konopnej? Jeste艣 producentem lub promujesz tak膮 偶ywno艣膰? Skontaktuj si臋 ze mn膮 w sprawie wsp贸艂pracy:聽kontakt@smilingpoon.pl聽

belka-KWK-

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *