Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • home
  • Przepisy
  • Konopie w kuchni
    • Przepisy konopne
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
  • Marihuana w kuchni
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Sklep
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt
You are here: Home / vege / Bulion warzywny

Bulion warzywny

Wrzesień 2, 2013 by smilingspoon Leave a Comment

Bulion to wywar z warzyw i mięsa, niezbędny składnik każdej udanej zupy oraz wielu potraw. To, jak przyrządzić bulion i jakie składniki są do niego potrzebne zapewne nie jest dla was żadną tajemnicą, a jednak wiele z was dodaje do bulionu kostkę rosołową albo co gorzej, zastępuje naturalny bulion wodą z rozpuszczoną kostką. Skoro gotujesz w domu, starasz się używać naturalnych składników to dlaczego dodajesz do swojej zupy glutaminian monosodowy (sodu), inozynian disodowy, guanylan disodowy i karmel amoniakalny? Uważasz, że twój bulion smakuje dzięki temu lepiej? Bardzo możliwe, tylko jakim kosztem… Pamiętaj, twój bulion może mieć bogaty smak i aromat, także bez kostki, wystarczy stosować się do kilku zasad przygotowania takiego wywaru:

Zasada nr. 1 – Im więcej warzyw w wywarze tym bogatszy smak

Pamiętaj o różnorodności, do bulionu często obok standardowych marchewek, pietruszek, pora, selera, cebuli dodaję także czosnek, liście laurowe, pieczarki, imbir. Ważne jest by warzyw było dużo. najlepiej jeśli są młode, wtedy wywar smakuje o niebo lepiej. Najważniejsza jest marchew, odpowiada za słodycz bulionu, dlatego daję jej zawsze najwięcej.

Zasada nr. 2 – Warzywa wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę

Pozwoli to zatrzymać więcej substancji odżywczych w warzywach oraz lepiej wydobędzie ich smak. Jeśli gotuję wywar wyłącznie z warzyw dolewam odrobinę oliwy z oliwek by zupa była bardziej treściwa, robię to dopiero pod koniec gotowania. Filtrowaną wodą wypełniam cały garnek, gotuję co najmniej 60 min, najczęściej około 2- 3 godziny na małym ogniu. Pamiętaj, bulion możesz zlać do słoików, zawekować i trzymać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Zasada nr. 3 – Jeśli chcesz mieć mocno aromatyczny wywar – zostaw go na noc.

Rosół smakuje o niebo lepiej na następny dzień po przyrządzeniu. Dlatego jeśli zależy Ci by wydobyć z warzyw jeszcze więcej aromatu, po ugotowaniu zostaw garnek ostygnięcia i potem schowaj do lodówki. Następnego dnia bulion będzie smakował lepiej, niż ten z kostki rosołowej.

Zasada nr.4 Doprawiaj naturalnie

Nie używaj kostki! Szanuj swoje ciało, bo masz je na całe życie. Jeśli mimo zastosowania się do powyższych zasad smak twojego wywaru nie będzie cię satysfakcjonować możesz go doprawić ziołami (koperek, pietruszka, tymianek, majeranek, suszona włoszczyzna), sosem sojowym, solą, pieprzem, kuminem, cynamonem, imbirem.

Składniki:

  • kilka machewek
  • 2/3 pietruszki
  • 2 cebule
  • seler + nać
  • por
  • 2 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku

 

Filed Under: vege, zupy Tagged With: bulion, bulion warzywny, rosół, zupa

« Pasta z czerwonej fasoli
Sałatka z orzechami włoskimi, gorgonzollą i gruszką »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie w kuchni
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • 
  • 
  • 
  • 

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

Newsletter

Wysyłam...

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

Reklama:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

przepisy kulinarne

BlogHunter

zBLOGowani.pl

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne kasza jaglana konopie konopie siewne konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej konopny pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa zupa krem śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Natalia o Jak zrobić mleko konopne
  • Mmmagdzik o Jak zrobić konopne tofu? Przepis
  • Lenc o Program 5-cio dniowego detoksu – dzień pierwszy
  • smilingspoon o Koreczki z burakiem i wyraźnym serem

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Copyright © 2019 · by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress