Sałatka śledziowa z nasionami konopi

_MG_0702

Na temat tej sałatki powstało nieskończenie wiele wariacji. W zasadzie można do niej włączyć dowolne warzywo, nawet kaszę, ryż czy grzanki. Podstawą są oczywiście śledzie, sałata i sos, koniecznie na bazie naturalnego jogurtu (ja użyłam wegańskiego jogurtu kokosowego) oraz majonezu z dużą ilością koperku i czosnku. Do tej trójcy idealnie podpasowały mi korniszony, kremowe i lekkie… 

Read More »

Wegańska sałatka jarzynowa

jarynowa

Im więcej czasu spędzasz na szukaniu informacji o dietach i nowinkach związanych ze zdrowym odżywianiem tym bardziej masz wrażenie, że nic nie wiesz? W cale mnie to nie dziwi. Tylko dlaczego chociaż połowy tego czasu, który poświęcasz na surfowaniu po sieci nie poświęcisz sobie? Bo odpowiedzi na pytania, których szukasz najprędzej znajdziesz w sobie. Nasze ciała to… 

Read More »

Makowiec z nasionami konopi

_MG_2627

Makowiec to jedno z tych ciast, po które wyciągałam łapki jak byłam jeszcze bardzo mała (czyżby od dziecka ciągnęło mnie do roślin wykorzystywanych w medycynie?). Miłość do makowego wypieku zaszczepiła we mnie moja babcia, która robiła najsmaczniejszy i najdelikatniejszy makowiec na świecie. Zawijała go w serwetkę i wkładała mi do kieszeni płaszcza, gdy szłam do… 

Read More »

Stek z tuńczyka z pastą wasabi

_MG_2407

Tak wiele mówi się o jedzeniu ryb, a w Polsce ich spożycie wciąż jest jednym z najniższych w Europie. Przeciętny Polak zjada ich tylko 13 kg rocznie, co przy przeciętnym Norwegu (40 kg rocznie) czy Portugalczyku (60 kg rocznie) wygląda naprawdę słabo. Dlaczego to takie ważne? Kwas Omega-3 (na który składają się kwasy eicosapentanaenowy zwany EPA i… 

Read More »

Wegańskie praliny migdałowe

_MG_8675

 Staram się nigdy nie wyrzucać żywności, nawet tej pozostałej po przygotowaniu innych potraw. Jeśli istnieje taka możliwość angażuję „resztki” do innego dania. Tak właśnie stało się w przypadku pulpy pozostałej po przygotowaniu mleka migdałowego. Drobno zmielone migdały początkowo znalazły się w lodówce, ponieważ kompletnie nie miałam pomysłu co z nimi zrobić. Po krótkich poszukiwania inspiracji… 

Read More »

Zimowa herbata

_MG_3922a

To, że gorąca herbata tak naprawdę ochładza organizm wiemy chyba wszyscy. Mowa przede wszystkim o czarnej lub zielonej herbacie, czerwona to chyba jedyny rozgrzewający gatunek. Jest jednak kilka sposobów by zwykła herbatę zamienić w rozgrzewający eliksir. A to wszystko w zgodzie z kuchnią 5 przemian. Składniki: napar z czarnej lub zielonej herbaty (1,5l) – gorzki kilka… 

Read More »

Indyk pieczony w pomarańczach

_MG_4012

Odkąd pamiętam Pierwszego Dnia Świąt w mojej rodzinie nie mogło zabraknąć pieczonego  indyka. To nasza niepisana tradycja, do której jesteśmy bardzo przywiązani. Indyka, a częściej indyczkę, mama marynowałam nawet 2 dni wcześniej, dzięki temu mięso odpowiednio kruszało i było bardzo aromatyczne. Danie to nie wymaga wiele czasu od gospodyni, to idealne rozwiązanie w okresie przedświątecznej … 

Read More »

Migdały prażone z papryką i skórką pomarańczy

cover

Genialne i proste. To idealny świąteczny starter, poczekajka , która obok bakalii, owoców, serów będzie dla gości ciekawą przekąską. Fantastycznie łączy się z aperitivo, czyli wytrawnym, niskoprocentowym napojem alkoholowym typu prosecco czy białe wino, przy okazji świąt może to być także bożonarodzeniowy poncz. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut. Migdały w płuczemy w ciepłej wodzie (jeśli nie były… 

Read More »

barszcz według kuchni 5 przemian

_MG_8581

Według medycyny chińskiej jesienią energia skierowana jest ku dołowi, oznacza to, że nie będziemy mieli jej zbyt dużo i powinniśmy ją oszczędzać. Jeśli już zauważyliście symptomy jej spadku pamiętajcie, że to naturalna kolej rzeczy, nie czujcie się winni, tylko podążajcie za swoim rytmem. Tak, czas zwolnić tempo, odpocząć i zwiększyć ilość codziennego snu. Czas także zmienić… 

Read More »

Gęsina pieczona z batatami i daktylami

gesina-pieczona

To jedno z najwspanialszych mięs jakie ostatnio jadłam. Jak to jest możliwe, że dopiero teraz gęsina znalazła się na moim talerzu, mimo faktu, że Polska jest największym i najbardziej uznanym producentem tego mięsa w Europie. Smutna prawda jest taka, że spożycie gęsiny spadło w Polsce w ostatnim dziesięcioleciu drastycznie. Konsumujemy jedynie 26% gęsiny, którą produkujemy, reszta… 

Read More »