Bowl z kalafiorem, gruszką i buraczanym hummusem

_MG_7994

Zgodnie z zasadą sezonowości i lokalności powinniśmy jeść głównie produkty, które urosły niedawno w naszej strefie klimatycznej, a najlepiej na polach z okolicznych wiosek. Spokojnie, nawet jeśli nie masz jeszcze zaprzyjaźnionego rolnika, który wpuszcza Cię na swoje pole z pustym koszem wiklinowym, jesteś w stanie przetrwać zimę, kupując jedzenie w marketach i na bazarkach. Oczywiście 2 opcja jest bardziej rekomendowana. Wybierając produkty w sklepie sprawdzaj kraj pochodzenia, najlepiej, jeśli będzie to Polska, w ostateczności Europa. Zwracaj też uwagę, na porę. Marzy Ci się sałata w styczniu? Może lepiej kupić szpinak albo jarmuż.

Zapoznaj się z tym super praktycznym i ładnie zrobionym kalendarzem sezonowych produktów.

Bazując na produktach dostępnych w mojej okolicy skonstruowałam danie typu miska, tak zwany bowl. Jego przygotowanie jest proste aczkolwiek trochę czasochłonne. Za to efekt wspaniały. Posiłek jest super zdrowy i pożywny.

_MG_7985

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • kilka liści jarmużu lub sałaty rzymskiej
  • 1 gruszka
  • 50 g migdałów
  • 1 marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 kalarepy

hummus z buraków

  • 2 buraki ugotowane na parze
  • 2 łyżki tahini
  • sok z 0,5 cytryny
  • kumin
  • 2 łyżki stołowe oleju konopnego

_MG_7991

Przygotowanie:

Warzywa i gruszkę umyć. Marchew, kalarepę, buraki i gruszkę obrać ze skórki. Buraka, marchew oraz kalafiora gotujemy na parze do miękkości. Gruszkę, marchew, kalarepę oraz paprykę kroimy w słupki. Migdały prażymy na suchej patelni.

_MG_8010

Ugotowanego buraka blendujemy, dodajemy sok z cytryny, szczyptę kuminu, tahini, sól i pieprz. Mieszamy, po ostygnięciu dodajemy olej konopny.

Danie serwujemy w głębokim naczyniu, wszystkie składniki układając obok siebie. Na wierzchu wysypujemy migdały obok nakładamy kilka łyżek buraczanego hummusu.

_MG_8006


 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *