Borówkowy deser z chia i nasionami konopi

_MG_0966

Jestem mistrzem śniadaniowych deserów. Bardzo lubię tą kategorię potraw, z resztą wymyśliłam ją na własne potrzeby. 😀 Śniadania raczej nie należały do moim ulubionych posiłków. Jadłam je trochę z przymusu, szczególnie gdy wstawałam przed 8:00 rano. Na szczęście dziś jest zupełnie inaczej, głównie dlatego, że nauczyłam się zaczynać dzień od małej, pysznej miseczki, słoiczka czy kubeczka wypełnionego po brzegi mikroelementami, witaminami, białkiem, w ultra smacznej wersji. Kto nie chciałby śniadania, które wypieści zmysły i uprzyjemni początek każdego dnia? :)

To jednak nie wszystko co potrafi ten mały, słoiczek z borówkowym musem, nasionami chia, mleczkiem kokosowym i nasionami konopi. Zawarte w borówkach antocyjany i fenole wpłyną zbawiennie na trawienie oraz poziom cukru. Borówki będą też działały antynowotworowo dzięki silnym właściwościom antyutleniającym, ponadto zmniejszają ryzyko miażdżycy i co najważniejsze – doskonale oczyszczają organizm z metali ciężkich. Dodatkowe wsparcie dla brzuszka zapewnią rozprowadzone w wodzie z dodatkiem pysznego mleczka koksowego, nasiona chia – dzięki nim zapomnisz o wszelkich wzdęciach i zatwardzeniach. Dodatkową paczkę witamin (A, D, E, K2, B6) i minerałów (wapń, fosfor, selen, miedź mangan i wiele więcej) zapewnią nasiona konopi siewnych. To także doskonałe źródło nienasyconych kwasów Omega 3, 6 oraz 9 (które znajdziemy także w Chia) jednak w tylko w konopiach mamy najlepsze dla naszego organizmy proporcje tych kwasów, czyli 3:1.

Z taką wiedzą oraz pragnieniem zjedzenia czegoś pysznego leć do kuchni i szykuj dla siebie:

_MG_0964

Borówkowy deser z chia i nasionami konopi 

Składniki:

  • 200 g borówek (najlepiej BIO)
  • 4 łyżki nasion Chia
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (tłustego – nie jakiegoś napoju)
  • 50 g nasion konopi łuskanych
  • białko konopne

Przygotowanie

Borówki umyć, dodać pół szklanki wody, łyżkę białka konopnego i zblendować na mus. Nasiona chia zalać 0,5 szklanki wody, dodać mleczko kokosowe wymieszać i zostawić do nasiąknięcia przez około 15 min co jakiś czas mieszając. Gotową warstwę chia przełożyć do miseczki lub słoiczka, zasypać nasionami konopi, na to wyłożyć borówkowy mus. Górę udekorować owocami borówek i posypać nasionami konopi. Mniam <3

_MG_0957 _MG_0961


 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *