Bazyliowy falafel z nasionami konopi

_MG_3873

Falafel to nie bułka w kebabie, ta bezmięsna, polana sosem łagodnym, mieszanym lub pikantnym. Falafel to złocisty talarek lub kulka z ukochanej przez wegan cieciorki (albo bobu) z dodatkiem przypraw i ziół. Jego historia wywodzi się z krajów arabskich, takich jak Egipt, czy Algieria, podawany był w towarzystwie kasz, warzyw i sosów. Dziś ja podaję go w wersji konopnej, dlaczego?

Ciecierzyca oprócz pokaźnej dawki minerałów z potasem na czele, witamin i kwasu foliowego zawiera także sporo białka (prawie 9 g / 100 g). Skład aminokwasowy tegoż białka, jest mocno zbliżony do białka zwierzęcego. Jednak dopiero w połączeniu w nasionami lub kaszą białko to staje się pełnowartościowe. Dodanie do cieciorki nasion konopi, posiadających komplet egzogennych aminokwasów wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Jak wiemy białko ma newralgiczną funkcję w naszym ciele. Buduje nasze tkanki i enzymy, umożliwia regeneracje organizmu ale … może zakwaszać organizm. O równowadze kwasowo – zasadowej poczytacie więcej tutaj.

_MG_3861

Przygotowanie

Ciecierzycę płuczę i gotuję 15 -20 min w osolonej wodzie (tak, ma być lekko niedogotowana). Następnie cieciorkę mielę, dodaję kumin, świeże listki bazylii, curry, nasiona konopi oraz sól morską i jedno jajko. Całość dokładnie mieszam i formuję małe kulki lub talarki. Każdą z kulek smażę na głębokim tłuszczu do uzyskania złocisto – brązowego koloru.

_MG_3885

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3/4 szklanki nasion konopi
  • 1 jajko
  • sól morska
  • kumin
  • garść świeżych liści bazylii
  • curry

 

_MG_3880

_MG_3876

Falafel jest super <3

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Comments

  1. Stefania says

    uwielbiam falafel i z chęcią spróbuję twojej wersji :) zawsze jadłam je w towarzystwie humusu, w jaki sposób przygotowałaś sos?

Pozostaw odpowiedź bb Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *