Falafel to nie bułka w kebabie, ta bezmięsna, polana sosem łagodnym, mieszanym lub pikantnym. Falafel to złocisty talarek lub kulka z ukochanej przez wegan cieciorki (albo bobu) z dodatkiem przypraw i ziół. Jego historia wywodzi się z krajów arabskich, takich jak Egipt, czy Algieria, podawany był w towarzystwie kasz, warzyw i sosów. Dziś ja podaję go w wersji konopnej, dlaczego?
Ciecierzyca oprócz pokaźnej dawki minerałów z potasem na czele, witamin i kwasu foliowego zawiera także sporo białka (prawie 9 g / 100 g). Skład aminokwasowy tegoż białka, jest mocno zbliżony do białka zwierzęcego. Jednak dopiero w połączeniu w nasionami lub kaszą białko to staje się pełnowartościowe. Dodanie do cieciorki nasion konopi, posiadających komplet egzogennych aminokwasów wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Jak wiemy białko ma newralgiczną funkcję w naszym ciele. Buduje nasze tkanki i enzymy, umożliwia regeneracje organizmu ale … może zakwaszać organizm. O równowadze kwasowo – zasadowej poczytacie więcej tutaj.
Przygotowanie
Ciecierzycę płuczę i gotuję 15 -20 min w osolonej wodzie (tak, ma być lekko niedogotowana). Następnie cieciorkę mielę, dodaję kumin, świeże listki bazylii, curry, nasiona konopi oraz sól morską i jedno jajko. Całość dokładnie mieszam i formuję małe kulki lub talarki. Każdą z kulek smażę na głębokim tłuszczu do uzyskania złocisto – brązowego koloru.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 3/4 szklanki nasion konopi
- 1 jajko
- sól morska
- kumin
- garść świeżych liści bazylii
- curry
Falafel jest super <3
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl