Pasta z czarnej fasoli

_MG_1503

  Okazuje się, że każdy doskonale wie co to znaczy zdrowo się odżywiać. Wiedzieli o tym nasi dziadkowie, rodzice, wiemy i my, bo przecież robimy to tak, jak nasi przodkowie. Chleb, bułki, schabowy z patelni i odrobina słoniny ze skwarkami na deser.  Pojęcie to mocno ewoluowało w przeciągu ostatnich kilku lat. Wszystko za sprawą upowszechnienia… 

Read More »

Pasta z czerwonej soczewicy

_MG_9790

Eksperymentowanie z kuchnią roślinną coraz bardziej mi się podoba. Myśli o zjedzeniu kawałka mięska nawiedzają mnie coraz rzadziej, zaś coraz częściej mam ochotę na świeżo wyciśnięty sok lub soczysto zieloną sałatę.  Dobre nawyki wdarły się także do menu śniadaniowego, od teraz pasty kanapkowe staram się robić bez nabiału, jeśli daję jajko – i to wyłącznie… 

Read More »

Sałatka z pieczoną marchwią i solą wulkaniczną

_MG_9458f

Kilka prostych składników: pieczona marchew, sałata, ogórek, listki bazylii, olej lniany i sól wulkaniczna stworzyło wykwintne i wyszukane w smaku danie, które przeszło moje najśmielsze oczekiwania. To jedno z prostszych dań, które dostarczyło mi ostatnio niezapomnianych doznań smakowych. Szczególnie w czasie wiosennego, przesileniowego lenistwa. Nie wymagałam od tej potrawy zbyt wiele, potrzebowałam jedynie zaspokoić pierwszy… 

Read More »

Patatas bravas według 5 przemian

_MG_9308

 Hiszpanie kochają ziemniaki. Ich patatas przyrządzane na wiele sposobów to narodowy przysmak. Jego odpowiednikiem mogą być popularne, opiekane w piekarniku ziemniaki, ponieważ patatas obsmaża się na głębokim tłuszczu. Moje danie może nie powstało w tradycyjny dla Hiszpanii sposób, ale na pewno dorównuje smakiem najlepszym patatas z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki, tak zwane patatas bravas…. 

Read More »

Winter bowl

_MG_9251

Czuję się w pełni gotowa na nadejście wiosny. Zanim jednak przywitam ją z otwartymi ramionami muszę pożegnać się z zimą. Robię to stopniowo już od jakiegoś czasu, szykuję posiłki, które dają zimie do zrozumienia, że jej czas się kończy. Pełne soczystych zielonych liści, chrupiących i surowych warzyw ale wciąż wypełnione po brzegi ciepłymi, podduszonymi grzybkami,… 

Read More »

Mule z kaszą jaglaną

_MG_9224a

Bez wątpienia należę do grupy miłośników ryb i owoców morza. Nie zdarza mi się jednak często przyrządzać w domu muli czy innych małży, prawdopodobnie dlatego, że w odróżnieniu od krewetek ciężko je kupić na terenie Warszawy. Gdy już udało mi się je zdobyć, postanowiłam przyrządzić mule na inny sposób, niż te, które znałam do tej… 

Read More »

Ziołowy napar na przeziębienie

_MG_9176

Choroba to nie jest stan słabości, to w stan w którym organizm walczy, usuwa toksyny i odnawia komórki.  Nie powinniśmy jej bagatelizować, jeśli czujesz się chory, weź wolne, zostań kilka dni domu i wysypiaj się. W tym okresie szczególnie powinniśmy zwracać uwagę na to, by nasze pożywienie było najwyższej jakości i dostarczało nam wszystkich niezbędnych… 

Read More »

5 sposobów na trudne poranki

woda-z-cytryna

Według medycyny chińskiej zimą energia skierowana jest ku dołowi,  oznacza to, że aktualnie nie będziemy mieli jej zbyt dużo, dlatego warto zacząć ją oszczędzać. Jeśli zauważyliście już takie symptomy jak ospałość, zmęczenie, podły nastrój pamiętajcie, że o tej porze roku to naturalna kolej rzeczy, nie walczcie z tym, pozwólcie waszemu ciału działać zgodnie ze swoim rytmem. Czas zwolnić tempo,… 

Read More »

Owsianka według 5 przemian

_MG_9013

  Kiedy ostatni raz zdążyło Ci się wstać rano z przyjemnością, czując od razu przypływ pozytywnej energii?  Nie przejmuj się, jeśli nie potrafisz przypomnieć sobie takiej sytuacji, to zupełnie normalne o tej porze roku. By poprawić nasz komfort psychiczny od samego rana możemy dostarczyć sobie dużo naturalnych składników, które poprawią nasze samopoczucie i dodadzą energii…. 

Read More »

Wegańskie praliny migdałowe

_MG_8675

 Staram się nigdy nie wyrzucać żywności, nawet tej pozostałej po przygotowaniu innych potraw. Jeśli istnieje taka możliwość angażuję „resztki” do innego dania. Tak właśnie stało się w przypadku pulpy pozostałej po przygotowaniu mleka migdałowego. Drobno zmielone migdały początkowo znalazły się w lodówce, ponieważ kompletnie nie miałam pomysłu co z nimi zrobić. Po krótkich poszukiwania inspiracji… 

Read More »